Comemorarea victimelor tragediei de la Cernobîl

Astăzi, 25 aprilie 2019, în incinta Ministerului Afacerilor Interne a avut loc comemorarea victimelor unui eveniment tragic, marcat în istoria întregii omeniri ca zi de doliu şi, în acelaşi timp, ca filă grea din plumb cu multe semne de întrebare. Acest dezastru este considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria industriei nucleare. Este vorba de 26 aprilie 1986, ora 01:23 – momentul producerii exploziei în reactorul nr. 4 de la Centrala atomo-electrică din Cernobîl. În timp record această tragedie a luat viaţa şi sănătatea miilor de oameni. Dar cel mai dramatic este faptul că şi astăzi numărul acestora continuă să crească, consecinţele dezastrului nuclear fiind inestimabile.
Către acest eveniment Academia „Ştefan cel Mare”, sub patronajul Ministerului Afacerilor Interne, a lansat un film documentar despre adevărul aşa cum a fost, bazat pe mărturii selectate din prima sursă. Este al doilea film din trilogia propusă cu genericul „Eroii şi faptele lor” dedicat tragediei de la Cernobîl.
Prin ordinul ministrului afacerilor interne, dl Alexandru Jizdan, au fost menţionaţi unii angajaţi şi pensionari ai MAI trecuţi în rezervă, precum şi cei trecuţi în nefiinţă, post mortem, pentru bărbăţia şi spiritul de sacrificiu demonstrate în perioada de lichidare a consecinţelor catastrofei de la Centrala atomo-electrică din Cernobîl.
„Suntem obişnuiţi să căutăm eroii în romane şi filme artistice, însă eroii sunt printre noi…”, a început discursul ministrul de interne.
Evenimentul a inclus şi o expoziţie tematică, constituită din materiale foto, de arhivă şi biografii ale participanţilor la înlăturarea consecinţelor tragicului accident nuclear.