Una dintre priorităţile de bază ale Academiei „Ştefan cel Mare” este implicarea studenţilor în activităţi de voluntariat, unul dintre care este „Identificarea mijloacelor juridice pentru protecţia bunurilor culturale”. În cadrul proiectului menţionat atât angajaţii, cât şi studenţii instituţiei au realizat numeroase acţiuni de acest gen în diferite regiuni ale Republicii Moldova. În mod special au participat la salubrizarea, îngrijirea şi reabilitarea monumentelor de arhitectură, lăcaşelor sfinte, cimitirelor vechi, acordând o atenţie deosebită istoriei locale şi valorilor ce necesită a fi protejate.
Pe parcursul anilor unele activităţi au ţinut nemijlocit de raionul Leova, unde echipele noastre de voluntari au participat la diverse măsuri cultural-educative, donaţii de carte şi ajutoare materiale, fiind vorba îndeosebi de satele: Tigheci, Hârtop, Cazangic, Baiuş, Piteşti, Meşeni, precum şi alte localităţi ale raionului.
Scopul unor astfel de activităţi este de a încuraja localnicii să-şi cunoască istoria şi să dorească să contribuie la dezvoltarea localităţii. În acest sens, satul Meşeni a fost vizitat de studenţii Academiei „Ştefan cel Mare” în luna noiembrie 2017, perioadă în care le-a fost organizat un concert şi li s-a acordat ajutoare umanitare. În timpul ninsorilor de iarnă au fost vizitate unele familii pentru a fi încurajate să depăşească situaţia dificilă, fiindu-le oferite produse alimentare. În luna mai 2018, de Blajini, a fost salubrizat cimitirul vechi din Meşeni, unde au mai rămas câteva pietre funerare ale coloniştilor germani, care au locuit pe timpuri în acest loc, cât şi morminte ale conaţionalilor noştri care deja nu mai au rude în localitate.
Totodată, la solicitarea băştinaşilor, la data de 26 mai 2018 în satul Meşeni a fost desfăşurat un eveniment care a apropiat cultura şi tradiţiile autohtone de cele germane, în special de cele bavareze. Cu acest prilej, Academia „Ştefan cel Mare” a organizat o expoziţie de obiecte ce reflectă cultura germană. Dat fiind faptul că respectiva măsură a avut loc într-o regiune care pe timpuri era acoperită în mare parte cu vestiţii codri ai Tigheciului, studenţii instituţiei au prezentat elemente din tradiţiile militare autohtone, au demonstrat publicului cât de perfect pot fi îmbinate dansurile naţionale moldoveneşti cu cele de peste hotare, au interpretat cântece în ritmuri tradiţionale şi au uimit vizitatorii desfăşurând un adevărat turneu sportiv specific ţinutului bavarez.
La eveniment au fost prezenţi conducerea şi reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne, Academiei „Ştefan cel Mare”, administraţiei publice locale şi Inspectoratului de poliţie Leova, Fundaţiei Hanns Seidel (Germania), oaspeţi din diferite localităţi ale raionului Leova şi locuitorii satului Meşeni.
Secretarul general de stat al MAI, dl Simion Carp, a transmis bibliotecilor şcolare prin intermediul conducerii administraţiei publice locale un lot de carte, „Eroii Ministerului Afacerilor Interne căzuţi în luptele pentru integritatea teritorială şi independenţa Republicii Moldova. Album pe baza documentelor de arhivă”, menţionând faptul că printre aceşti eroi se regăsesc şi pământeni din rândul celor prezenţi. Toţi copiii localităţii au avut parte de cadouri speciale din partea secretarului general de stat, dar şi câte o carte în limba germană oferită de către reprezentantul Fundaţiei Hanns Seidel, Violeta Avram.
„Prin asemenea activităţi noi încercăm să venim mai aproape de localităţile care astăzi sunt puţin izolate, pentru a aduce valorile europene în cele mai îndepărtate colţuri ale Moldovei. Vom desfăşura şi în continuare acest proiect pentru a valorifica din plin potenţialul istoric pe care noi îl avem şi mai ales istoria locală, biografiile oamenilor, istoria tradiţiilor care sunt parte a istoriei noastre, a neamului nostru şi, de fapt, a istoriei universale”, a punctat secretarul general de stat al MAI, dl Simion Carp.
„Ţin să vă mulţumesc, pe această cale, pentru activităţile desfăşurate până la moment. Şi dacă toată această activitate ar avea un moto, cred că ar fi fost următorul: «Evenimentele mari se petrec în localităţile mari, dar evenimentele importante – în localităţile cum ar fi satul Meşeni astăzi»”, a menţionat în mesajul său preşedintele raionului Leova, dl Ion Gudumac.
În final, toţi spectatorii şi oaspeţii de onoare au gustat din bucătăria tradiţională bavareză preparată cu mult drag de către studenţii Academiei. Cu acelaşi prilej, voluntarii de la Academia „Ştefan cel Mare” au repartizat celor prezenţi pliante dedicate protecţiei juridice a valorilor culturale, precum şi broşuri cu condiţiile de înmatriculare în cadrul instituţiei din care fac parte.
Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Ministerului Afacerilor Interne, Fundaţiei Hanns Seidel, Asociaţiei obşteşti „Tradiţii Militare”, Asociaţiei pentru protecţia bunurilor culturale din Republica Moldova, înscriindu-se cu certitudine în şirul evenimentelor legate de ziua Europei şi a proiectelor implementate de MAI în legătură cu Strategia de dezvoltare a poliţiei.