Pierderile de vieţi omeneşti, precum şi a 11% din teritoriul naţional în urma războiului de pe Nistru din anul 1992, ne determină să acţionăm ferm şi să luăm o atitudine tranşantă faţă de poziţia reprezentanţilor Guvernului, Ministrului Afacerilor Interne A. Năstase şi Ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene N. Popescu.
De fapt este un act de trădare a celor 300 de eroi ai neamului nostru, căzuţi la Nistru, pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.
Prin votul din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (în continuare, APCE), la care s-a decis revenirea Federaţiei Ruse în cadrul APCE, reprezentanţii Republicii Moldova au dat dovadă nu doar de incoerenţă şi inconsecvenţă, ci şi de trădare a intereselor naţionale. Doar graţie eforturilor concertate ale reprezentanţilor statelor europene, Federaţia Rusă a fost lipsită de dreptul de vot în APCE, urmare a acţiunilor de anexare a Crimeii (2014) şi acţiunilor de destabilizare din estul Ucrainei (2015).
APCE este organismul care veghează pe plan internaţional respectarea de către statele membre ale Consiliului Europei a standardelor privind drepturile şi libertăţile fundamentale. Cu atât mai mult este regretabil faptul revenirii, deoarece anume în regiunile separatiste (Transnistria, Abhazia, Osetia de Sud, Lugansk, Doneţk) apărute pe mapamond cu sprijinul Federației Ruse, se încalcă drepturile omului, principiile statului de drept şi întregul cadru normativ internaţional.
În altă ordine de idei, declaraţiile ministrului de externe al Republicii Moldova, prin utilizarea neadecvată a termenului „război civil”, nu doar aruncă cu câţiva paşi în urmă întreaga diplomaţie a statului nostru, dar poate genera confuzii cu repercusiuni viitoare, grave.